Menu

Het Youthlab bij Crimefest @ De Balie, Amsterdam

28 February 2019

Op zaterdag 16 februari vond het Crimefest plaats in Amsterdam, de eerste editie van een festival over (jeugd-)criminaliteit. Zorgverleners, politici, wetenschappers, politie en jongeren spraken met elkaar over de aanpak van jeugdcriminaliteit. Organisatoren Fleur Souverein en Helena Oldenhof benaderden ons voorafgaand aan het event met het verzoek of het Youthlab een belangrijke rol zou kunnen vervullen tijdens het event. Namelijk om de stem van jongeren een prominente plek te geven tijdens het event. Uiteraard gingen we in op het leuke verzoek en dus waren jongeren van het Youthlab van de partij. 

Wethouder Simone Kukenheim opende het programma met de stelling 'dat wanneer hulpverlening goed samenwerken er veel (meer) bereikt kan worden'. De vraag die in de Balie centraal stond was dan ook hoe omgeving, de hulpverlening, het netwerk én de jongere de weerbaarheid tegen criminaliteit kan verhogen?

De jongeren van het YiP-Youthlab representeerden de stem van (ex-gedetineerde) jongeren. Het Youthlab is het programma van stichting Young in Prison waarin ervaringsdeskundige jongeren via het leiderschapsprogramma advies geven aan forensische jeugdzorgprofessionals. Youthlab deelnemers Mo en Malcolm reageerden op de key-note speeches van Joop van Riesen en Erik Jongmans en vertelden over hun ervaringen met hulpverlening en het belanden in de criminaliteit.

Tanja Jadnanansing, moderator van de avond, vroeg de jongens van het Youthlab wat ze hebben gemist of nodig hebben gehad en wat had kunnen voorkomen dat ze in de criminaliteit terecht zou komen? Mo vertelde dat aandacht en liefde belangrijk geweest had kunnen zijn, zodat hij zich meer gesteund zou hebben gevoeld. Op de vraag wat iemand een goede hulpverlener maakt, legde Malcolm uit dat het belangrijk is dat de hulpverlener moeite doet om de jongere écht te leren kennen, zodat zij er samen achter kunnen komen waar de kern van het probleem ligt. Lamyn, de coördinator Youthlab, en Mo hebben vervolgens het eerste blok van de middag afgesloten met een spoken-word tekst en muzikale performance. Zo ging het publiek, geprikkeld door de interessante onderwerpen en discussies, bevlogen de pauze tegemoet.

Young in Prison is blij dat we met het Youthlab een bijdrage konden leveren aan het Crimefest en zo het belang van de stem van de jongeren kon etaleren. Ook moeilijke jongeren in detentie, vertellen graag over hun ervaring om de forensische jeugdzorg te verbeteren.

 
© YiP International 2015 Design by Smel