Menu

Met Joep van Lieshout in Malawi

14 January 2016
Blog van Noa Lodeizen

Ik ben net terug uit Malawi om de YiPmade Academy te bezoeken. Ik heb er een zeer inspirerende tijd  gehad samen met Joep van Lieshout, Natalie Kovacs (kunst curator) en Esther Maagdenberg (die het camerawerk deed tijdens ons bezoek).


De kennismaking met YiPmade Academy
Op dit moment doen er 9 jongeren met volle enthousiasme mee aan het YiPmade programma. Zij krijgen ondernemerschap trainingen, metaalbewerking training en naast het oefenen van hun vaardigheden met het maken van de Freedom Lamp leren ze ook in opdracht te werken voor de lokale markt. Al bij de eerste dag leerden wij over de enorm heftige  omstandigheden waar de jongeren mee te kampen hebben gehad in de eerste jaren van hun jeugd, en de enorme armoede die voor ons onvoorstelbaar is. Veel jongeren waren pas op hun veertiende voor het eerst naar school gegaan, geen ouders gehad die voor hun zorgden en hebben echt tijden van honger mee gemaakt.


Tijdens een kennismaking oefening deelden wij elkaar's dromen en pas toen realiseerde ik me wat een enorme kans dit voor de jongeren is om uit de hopeloze situatie te komen. Zonder uitzondering waren de jongeren allemaal zo idealistisch en wilde ze met hun bedrijfje hun familie, de jongeren in hun dorp of het hele dorp helpen. Ik besefte me toen pas dat YiPmade niet alleen impact heeft op de levens van de jongeren die deelnemen maar op het hele dorp waar zij in terug keren. En YiPmade zorgt er daadwerkelijk voor dat jongeren van een destructieve situatie naar een situatie kunnen gaan waarin zij het dorp waar ze vandaan komen juist gaan helpen. Dus van het plegen van een delict in het dorp, creëren ze kansen voor andere dorpelingen. En het lijkt er op dat al deze 9 jongeren hier best in zouden kunnen slagen. Maar realistisch gezien moeten wij als stichting, maar ook de jongeren zelf hier wel nog heel hard voor werken.


Bezoek aan de gevangenis
Op dag twee zijn we naar de gevangenis geweest, wat telkens weer op mij een enorme indruk maakt. Lokaal is de situatie verbeterd, krijgen jongeren dagelijks creatieve workshops en hebben we eindelijk aparte ruimtes om de lessen in te laten plaatsvinden maar het blijft heftig om 205 jonge kaalgeschoren koppies te zien, wachtend op hun eten.
Om 16 uur worden ze in zo'n kleine ruimte opgesloten 15 uur lang dat ze niet eens de mogelijkheid hebben plat te liggen, maar opgepropt over elkaar heen moeten liggen, zoals de foto van Kadir.
In de gevangenis hebben Joep en ik gewerkt met de groep die in de volgende fase mee mogen doen met het YiPmade programma, een groep met veel potentie.


Kwaliteit van de lamp verbeteren
Dag 3 stond in het teken van het verbeteren van de Freedom Lamp. Zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat de lamp moeilijk stabiel gemaakt kan worden omdat niks in de hele wijk echt recht is. Natuurlijk heeft Joep dit problem wel op kunnen lossen. Verder hebben we die dag veel oefeningen gedaan om de ondernemerschaps-vaardigheden te trainen, En Joep heeft veel van zijn ervaring als kunst ondernemer kunnen delen. De jongeren vonden het fantastisch en konden zich grappig genoeg helemaal met Joep identificeren.

 
© YiP International 2015 Design by Smel