Menu
Mischa Keijser, Protoporphyria #003 (2018)
Mischa Keijser (Rotterdam, 1974) is een kunstenaar die fotografie als zijn belangrijkste medium gebruikt. Zijn werk richt zich op de relatie tussen mens en natuur. Keijser is bekend om zijn landschappen, maar hij houdt zich ook bezig met architectuur, duurzaamheid en documentaire onderwerpen.
Voor YiPArt 2019 doneert Keijser een werk van de nachtserie ‘Protoporphyria' (2018 - 2019). “Protoporphyria is een aandoening waarbij mensen niet tegen daglicht kunnen. Ik kwam erop omdat ik de afgelopen jaren (met name als ik veel buiten fotografeerde) merkte dat ik steeds slechter tegen zonlicht kan. Toen vroeg ik mezelf af: hoe zou het toch zijn als je helemaal niet meer tegen licht kan en alleen nog maar in de nacht kan werken of leven? Daarbij kwam dat ik al heel lang een serie in de nacht wou maken en zo vielen die dingen uiteindelijk samen.”

In zijn werk is Keijser altijd wel bezig met de verhouding tussen mens en natuur en het spanningsveld tussen die twee. Ook heeft hij altijd al interesse gehad voor geschiedenis. “In mijn nachtserie komen die twee dingen samen. Het gaat veel over conflict of strijd, bijvoorbeeld de strijd tussen water en mens, of het gaat letterlijk over conflicten die zijn geweest in het verleden. Het zijn vaak dingen die schuren op het grensvlak van waar zij vechten om hun plek. En dit zijn juist de plekken die ik op zoek in de nacht. Maar soms is het gewoon mooi en kan ik het ook niet laten. Maar dan nog heeft het vaak wel met natuur en het menselijk bestuur van dingen te maken, zoals diversiteit tegenover herhaling. Hoe mensen graag alles hetzelfde willen maken want dat is effectiever, en dan is verscheidenheid en chaos de andere kracht in de natuur die je terugziet. Die twee proberen elkaar telkens uit balans te brengen.”


Mischa Keijser is een van de vele kunstenaars die al meerdere edities meedoen aan YiPArt. “Het is een initiatief dat ik steun omdat ik denk dat veel mensen van langdurige straffen niet per se een beter mens worden, maar dat creatief onderwijs kan helpen. De werkwijze van Young in Prison vind ik een positiever uitgangspunt dan opsluiten, om zo maar te zeggen.” Wanneer gevraagd wordt wat creativiteit voor hem betekent antwoord Keijser: “Creativiteit is iets wat niet te onderdrukken is. Als ik in de praktijk iets zie wat op een of andere manier anders is of scheppend is, dan word ik onhandelbaar. Creativiteit in bredere zin zie ik als kijken naar elementen en bouwstenen om je heen. Het gaat om het anders kijken naar dingen en er vervolgens anders mee om te gaan door het op een nieuwe manier te rangschikken of te combineren.”

Courtesy of Mischa Keijser

Website: www.mischakeijser.com

Highlights
2019    Museum Belvedère dependace AFSLAG BLV
2017    Amphia, Breda
2017    Stamhuis de Slibvijzel, Amsterdam
2016    Contemporary Art Fair, Rotterdam
2016    Kunstweekend ‘Blauw’ De Dillewijn, Ankeveen
2016    Affordable Art Fair, Amsterdam
2011    SBK Gallery, Breda
2007    Naarden Foto Festival
2009    Pennings Gallery, Eindhoven
2005    Pennings Gallery, Eindhoven
2004    FOAM, Amsterdam
2004    Institut Neerlandais, Parijs
© YiP International 2015 Design by Smel